czwartek, 16 marca 2017

Cytrynówka na bimbrze





Składniki:

1 litr bimbru
6 dużych cytryn
500 ml wody
3 szklanki cukru



Sposób wykonania:

Cytryny dokładnie myjemy a następnie bardzo cienko obieramy (skórki powinny mieć jak najmniej białej otoczki). Wrzucamy do garnka lub dużego słoja i zalewamy bimbrem. Odstawiamy na 24 godziny.
Z cytryn wyciskamy sok. Do soku dodajemy wodę oraz cukier. Zagotowujemy i podgrzewamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Syrop odstawiamy tak jak bimber na 24 godziny.
Po 24 godzinach przelewamy syrop do alkoholu, mieszamy.
Cytrynówkę przecedzamy do czystych butelek przez gazę nałożoną na lejek.
Odstawiamy na kolejne 24 godziny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...