niedziela, 5 maja 2019

Chaczapuri adżarskie




Składniki:


Zaczyn:

3 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
1 czubata łyżka mąki pszennej

Ciasto:

600 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki soli

Nadzienie:

160 g sera żółtego 
150 g sera feta
125 g mozzarelli (1 kula)
4 jajka
gruby szczypior do posypania wierzchu



Sposób wykonania:

Zaczyn:
Do miski wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy mąkę. Mieszamy aby nie było grudek. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia. 

Ciasto:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, łączymy z solą, ciepłą wodą oraz przygotowanym zaczynem. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno się kleić do miski i dłoni (jeśli jest klejące to podsypujemy mąką). 
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do 180°C. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. Fetę kruszymy a mozzarellę kroimy w kostkę. Wszystkie rodzaje serów mieszamy ze sobą. 
Ciasto wyjmujemy z miski, przez chwilę ugniatamy, a następnie dzielimy na cztery równe części.
Każdy kawałek rozwałkowujemy na owalne placki, które przenosimy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi zawijamy do środka a końcówki podwijamy (tak aby uzyskać kształt łódeczki). Na środek każdego placka układamy mieszankę serową. Blachę wkładamy do piekarnika  i pieczemy przez 15 - 20 minut aby brzegi były zarumienione. Następnie wyjmujemy chaczapuri z piekarnika, na wierzch każdego wybijamy po jednym jajku. Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy w tej samej temperaturze przez 5 minut do momentu aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne).
Podajemy gorące, posypane na wierzchu szczypiorem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...