czwartek, 20 lutego 2014

Placki z cukinii


Placki z cukinii to smacznym dodatek do mięs. Podane z dipem mogą stać się samodzielnym, szybkim daniem obiadowym. Proponuję dip jogurtowo-czosnkowy o wyrazistym ostrym smaku.

Qchnia po prostu

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 1/2 cebuli 
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania: 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko i jaja. Wszystko razem mieszamy rózgą. Umytą cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, a obraną cebulę na najmniejszych. Z cukinii odsączamy sok i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy do ciasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na równomierną masę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy na złoty kolor a następnie przekładamy na drugą stronę (około 2-3 minuty po jednej stronie). 
Usmażone placki układamy na papierowym ręczniku, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Qchnia po prostu

Qchnia po prostu

Qchnia po prostu


 Dip jogurtowo-czosnkowy

 

Składniki:

  •  1 mały, gęsty, naturalny jogurt
  •  2 duże łyżki majonezu
  •  2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku
  •  2 łyżki soku z cytryny 
  •  sól morska
  •  pieprz


Sposób wykonania:

Wszystko razem dokładnie wymieszać, po prostu :)



Qchnia po prostu

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...