niedziela, 8 listopada 2015

Barszcz czerwony - zabielany




Składniki:

0,5 kg żeberek
4 szt. marchewki
3 szt pietruszki
1 mały seler
5 szt. buraków
1 cebula
5 szt. średnich ziemniaków
10 ziarenek ziela angielskiego
około 20 ziarenek pieprzu czarnego
3 listki laurowe
5 łyżek octu śliwkowego
3 łyżki octu z białych winogron
200 g śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
sól 



Sposób wykonania:

  • Mięso dokładnie płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą (około 3,5 l ). Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny (szarą pianę która powstanie na wierzchu wywaru). Następnie zmniejszamy ogień i doprawiamy wywar zielem, pieprzem, listkami i solą. 
  • W międzyczasie obieramy i myjemy włoszczyznę (marchew, pietruszki i seler). Dodajemy w całości razem z cebulą do gotującego się wywaru mięsnego.
  • Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. 
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Gdy mięso i włoszczyzna są ugotowane odławiamy je z wywaru. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. 
  • Dodajemy starte buraki i pokrojone ziemniaki. Gotujemy bardzo powoli (zupa powinna tylko "mrugać" aby buraki nie zbrązowiały). 
  • Gdy warzywa są miękkie doprawiamy zupę octem. Barwa pod jego wpływem powinna się wyostrzyć. Barszcz powinien nabrać lekko kwaśno - słodki smak.
  • Do miseczki wsypujemy mąkę i ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Dodajemy do tego łyżkę wazową gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy z powrotem do garnka, dokładnie mieszamy i doprowadzamy bardzo powoli do lekkiego zagotowania. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...