środa, 18 stycznia 2017

Pieczona łopatka wieprzowa - gyros z sosem jogurtowym




Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
3 łyżki przyprawy do gyrosa
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku(zmiażdżone)
1/2 łyżeczki soli

Sos:
25 dag jogurtu greckiego
1 długi ogórek
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Umyte mięso nacieramy marynatą sporządzoną z przyprawy do gyrosa, octu, oleju, czosnku i soli.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez godzinę.

Sos:
Ścieramy na dużych oczkach tarki obranego ogórka i odcedzamy nadmiar soku. Łączymy z pozostałymi składnikami sosu.

Mięso podajemy na ciepło pokrojone w plastry z sosem i pieczywem.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...