niedziela, 5 lutego 2017

Langosze - placki węgierskie



Składniki:

2 ziemniaki
30 g drożdży
400 ml mleka
500 g mąki pszennej
3 łyżeczki oleju
łyżeczka cukru
sól
olej do smażenia

20 dag żółtego sera (gouda)
10 dag masła
4 ząbki czosnku
sól


Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach a po wystudzeniu mielimy. Drożdże ucieramy z cukrem i rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut. 
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, olej, ziemniaki i resztę mleka. 
Ugniatamy jednolite ciasto a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
w tym czasie masło ucieramy z czosnkiem i solą oraz ścieramy na tarce ser.
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy średniej wielkości krążki.
Na patelni rozgrzewamy  dużą ilość oleju (placki powinny w nim pływać).
Langosze smażymy na głębokim tłuszczy na złoty kolor a następnie układamy na papierowych ręcznikach aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gorące placki smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy serem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...