czwartek, 3 maja 2018

Nutellamisu - tiramisu z nutellą




Składniki:

1 szklanka mleka
12 łyżek nutelli
600 g śmietanki 30% ( 3 kubeczki)
3 żółtka
3 łyżki cukru
750 g serka mascarpone (3 opakowania)
około 200 g podłużnych biszkoptów
około 2 łyżek kakao (do posypania wierzchu)




Sposób wykonania:

W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy 3 łyżki nutelli i mieszamy.
W czekoladowym mleku maczamy biszkopty, a następnie wykładamy nimi dno formy do ciasta. Mleko zagęszczamy kolejnymi 9-cioma łyżkami nutelli, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy i odkładamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodajemy serki mascarpone i dalej miksujemy.
W oddzielnej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę. Przekładamy ją do kremu i delikatnie wszystko razem mieszamy.
Połowę kremu nakładamy na biszkopty. Na krem nakładamy masę mleczno - czekoladową a na nią drugą część kremu.
Ciasto wkładamy do lodówki na 4-5 godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem oprószyć kakao.





9 komentarzy:

  1. Było pyszne, ale następnym razem muszę zrobić gęściejszy krem mleczno czekoladowy i może do śmietany dodam śmietanfix

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można biszkopty nasączyć alkoholem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, w tym przypadku namoczyłabym biszkopty tak jak w klasycznym tiramisu - kawą z dodatkiem amaretto

      Usuń
  3. A można zamiastapic śmietankę 30 mlekiem zagęszczonym gostyńskim?

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mam pojęcie :D ale chyba zostałabym przy śmietance

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wyszło masa czekoladową za zadka pływa wszystko..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...