sobota, 3 listopada 2018

Szarlotka z bezą i kruszonką




Składniki:


Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
2 łyżki śmietany 18%
5 żółtek
parę kropel zapachu migdałowego

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (z cukrem)
1 łyżeczka cynamonu

Beza:
5 białek (jeśli mamy zamrożone białka możemy dodać jeszcze 3 aby beza była wyższa)
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli



Sposób wykonania:

W dużej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę schłodzone masło i siekamy razem z mąką na jak najmniejsze kawałki. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz zapach migdałowy i zagniatamy szybko jednolite ciasto.
Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, cynamon oraz proszek budyniowy. Mieszamy.
Wyjmujemy ciasto, odkładamy jego 1/3 część i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe 2/3 ciasta kroimy na mniejsze, płaskie kawałki i wykładamy nimi dno blachy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy dłońmi spód aby był równej grubości i nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy bezę.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy około 3 minut (tak aby masa była puszysta i gładka a grudki cukru były prawie niewyczuwalne). Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy.
Na podpieczony spód nakładamy jabłka, na jabłka wykładamy bezę a na koniec ścieramy na wierzch na dużych oczkach tarki mocno schłodzone ciasto.
Wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika. Pieczemy w 170° przez 45 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...