poniedziałek, 4 lutego 2019

Kapuśniak na żeberkach wędzonych




Składniki:

700 g kapusty kiszonej
300 g żeberek wędzonych
200 g boczku wędzonego surowego
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
4 ziemniaki
1 cebula
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
2 łyżki oleju


Sposób wykonania:

Do garnka wrzucamy żeberka oraz włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) zalewamy wodą (ok. 2,5 l), dodajemy pieprz, ziele oraz listki i gotujemy na małym ogniu.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy boczek pokrojony w paski. Gdy będzie rumiany wrzucamy go do zupy. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również wrzucamy ją do zupy.
Gdy włoszczyzna będzie miękka, odławiamy ją razem z mięsem. Marchew kroimy w kostkę, mięso oddzielamy od kości.
Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Gdy będą gotowe dodajemy odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, pokrojoną marchew oraz mięso z żeberek.
Doprawiamy całość kminkiem. Zupę gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta zmięknie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...