środa, 14 kwietnia 2021

Noodle z tofu, czerwoną kapustą i cukinią

 


Składniki:

250g makaronu "mie noodles" 
360g tofu (marynowane w słodkim chilli lub naturalne)
1/4 główki czerwonej kapusty (około 250g)
1 cukinia
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 cm imbiru
około 3 łyżek mąki ryżowej

2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju z prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny

orzeszki ziemne niesolone
dymka
świeża kolendra


Sposób wykonania:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tofu kroimy w kostkę i moczymy w mieszance sosu sojowego i rybnego przez około15 minut. Następnie odławiamy je i obtaczamy każdy kawałek w mące ryżowej (sosu w którym moczyło się tofu nie wylewamy).
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy oraz olej z orzeszków. Wrzucamy tofu i smażymy je z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu zdejmujemy je z patelni a w jego miejsce wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz poszatkowany drobno czosnek i imbir. Przesmażamy około 1 minuty i dodajemy pokrojoną w cienkie paski kapustę, pokrojoną w słupki marchew oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażymy na dużym ogniu około 2- 3 minut od czasu do czasu mieszając, tak aby warzywa się nie przypaliły. 
Warzywa podlewamy sosem, w którym moczyliśmy tofu oraz 1/4 szklanki wody. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i całość dusimy przez około 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1/2 szklanki zimnej wody. Zawiesinę wlewamy do całości, mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny oraz sos teriyaki, mieszamy. 
Do warzyw dodajemy makaron oraz usmażone wcześniej tofu, mieszamy.
Na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne. Dymkę oraz kolendrę szatkujemy.
Noodle nakładamy do miseczek, posypujemy orzeszkami, poszatkowaną dymką oraz listkami kolendrą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...