poniedziałek, 10 października 2022

Domowa kiełbasa z szynki w majeranku gotowana na parze

 


Składniki:

500 g szynki wieprzowej
200 g wędzonego boczku 
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka białej gorczycy
1 łyżeczka soli
2 łyżki majeranku



Sposób wykonania:

Mięso oraz boczek mielimy w maszynce używając gęstego sitka (kółka z małymi oczkami).
Czosnek miażdżymy w prasce.
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy oraz czosnek, wrabiamy dłonią do osiągnięcia jednolitej masy. Możemy zamiast wyrabiania ręcznego użyć malaksera z ostrzami.
Masę dzielimy na dwie części, na blacie kuchennym rozkładamy folię aluminiową i na niej formujemy wałki o długości około 20cm. Wałki obsypujemy majerankiem.
Każdy wałek owijamy szczelnie folią. 
W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę. Owinięte kiełbasy układamy na górnej części, przeznaczonej do gotowania na parze i nakładamy na garnek z wodą, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 40 minut.
Kiełbasy owinięte folią pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...