poniedziałek, 22 lutego 2016

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Składniki:

70 dag wątróbki drobiowej
2 cebule
2 jabłka
olej
majeranek
szklanka mleka
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Wątróbkę myjemy pod bieżącą, zimną wodą. Wykrawamy widoczne żyłki, możemy pokroić na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 1 godzinę (moczymy wątróbkę w mleku aby straciła gorzkawy posmak). 
Cebulę kroimy w półpiórka i przesmażamy na patelni do jej zeszklenia.
Na drugiej patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i smażymy na dużym ogniu mięso, przewracając je od czasu do czasu by wierzchnia jego warstwa szybko się ścięła.
Gdy mięso będzie już przesmażone dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem około 10 minut. 
W tym czasie obieramy i kroimy w cząstki jabłka. Dodajemy do mięsa.
Potrawę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Smażymy do momentu aż jabłka zmiękną a powstały podczas duszenia sos odparuje.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...