poniedziałek, 14 marca 2016

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami





Składniki:

1 kg piersi z kurczaka
45 dag szpinaku mrożonego
10 pieczarek
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
20 dag śmietany 18%
olej
sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa - do smaku
makaron wstążki




Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i razem smażymy do zeszklenia. 
Kurczaka myjemy, kroimy w małą kostkę isolimy. Dodajemy do cebuli.
Gdy mięso będzie usmażone doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy mrożony szpinak. Podgrzewamy aż całkowicie się rozmrozi. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy  gałkę muszkatołową, solą i pieprzem.
Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, rumienimy na rozgrzanej patelni  i dodajemy do sosu.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) i dodajemy do sosu.
Całość delikatnie mieszamy, cały czas podgrzewając.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...