środa, 2 marca 2016

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem curry



 Składniki:

50 dag piersi z kurczaka
45 dag mrożonego szpinaku
20 dag śmietany 18%
2 łyżki przyprawy curry
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
około 500 g dowolnego makaronu 
tarty parmezan do posypania



Sposób wykonania:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i obtaczamy w curry, papryce słodkiej i ostrej oraz soli. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poszatkowany czosnek. Gdy będzie szklisty dokładamy do niego mięso. Kurczak powinien się zarumienić ze wszystkich stron.
Następnie przekładamy mięso do miski, a na patelnię po smażeniu wykładamy zamrożony szpinak. Podgrzewamy go na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso. Doprawiamy ewentualnie solą.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (powinien być al dente).

Sos i makaron łączymy na patelni cały czas podgrzewając (jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dodać trochę wody, w której gotowany był makaron). Posypujemy tartym parmezanem zaraz przed podaniem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...