środa, 2 marca 2016

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem curry

 Składniki:

50 dag piersi z kurczaka
45 dag mrożonego szpinaku
20 dag śmietany 18%
około 30 dag makaronu (farfalle)
2 łyżki przyprawy curry
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 ząbki czosnku
olej roślinny
sól
tarty parmezan do posypania



Sposób wykonania:

Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i obtaczamy w przyprawie curry, papryce słodkiej i ostrej oraz soli. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim zmiażdżony czosnek. Gdy będzie szklisty dokładamy do niego mięso. Kurczak powinien się zarumienić ze wszystkich stron.
Następnie przekładamy mięso do miski, a na patelnię po smażeniu wykładamy zamrożony szpinak. Podgrzewamy go na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso. Doprawiamy ewentualnie solą i gałką.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (powinien być al dente).

Sos i makaron łączymy na patelni cały czas podgrzewając. Danie na talerzu posypujemy tartym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...