poniedziałek, 14 listopada 2016

Saszetki z ciasta francuskiego z jabłkami na szybko



Składniki:


30 dag ciasta francuskiego (gotowego)
3 jabłka
sok z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
jajko

Lukier:
około pół szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
pół łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:


Ciasto francuskie wykładamy na stolnice i pozostawiamy do momentu aż będzie miało temperaturę pokojową. 
W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę.Łączymy z sokiem z cytryny, skórką, cukrem, mąką i cynamonem. Dokładnie mieszamy.
Ciasto kroimy na równe kwadraty a następnie na każdy z nich nakładamy jabłka. Krawędzie smakujemy roztrzepanym jajkiem. Rogi kwadratów unosimy do góry i sklejamy na środku. 
Wierzch smakujemy jajkiem.
Saszetki układamy na pergaminie. 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 220°C przez około 25 minut.

Lukier:
Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny na gładką masę. Saszetki polewamy lukrem jak są jeszcze gorące.




1 komentarz:

  1. wyglądają pysznie
    jabłka i ciasto francuskie to zawsze zgrany duet :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...