poniedziałek, 24 lipca 2017

Konfitura z moreli




Składniki:

1 kg moreli
60 dag cukru
1 cytryna
2 łyżki miodu (spadziowy)



Sposób wykonania:

Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki. Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Cytrynę myjemy i parzymy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach, wyciskamy sok i dodajemy do moreli. Gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na 2 godziny. (w tym czasie owoce jeszcze zmiękną).Ponownie doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy około 45 minut na małym ogniu, często mieszając. Konfitura powinna zgęstnieć. Dodajemy miód. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. Słoiki mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem do wystudzenia.





1 komentarz:

  1. Też próbuje łapać smaki lata do słoika :D Konsystencja konfitury wydaje się idealna. Super.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...