Składniki:
1 kg moreli
60 dag cukru
1 cytryna
2 łyżki miodu (spadziowy)
Sposób wykonania:
Morele
myjemy, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki. Owoce wkładamy do garnka i
zasypujemy cukrem. Cytrynę myjemy i parzymy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na
tarce o małych oczkach, wyciskamy sok i dodajemy do moreli. Gotujemy na małym
ogniu aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na 2 godziny. (w tym czasie owoce
jeszcze zmiękną).Ponownie doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy około 45 minut
na małym ogniu, często mieszając. Konfitura powinna zgęstnieć. Dodajemy
miód. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. Słoiki mocno zakręcamy,
odwracamy do góry dnem do wystudzenia.
Też próbuje łapać smaki lata do słoika :D Konsystencja konfitury wydaje się idealna. Super.
OdpowiedzUsuń