niedziela, 4 lutego 2018

Ciasto "Zebra"





Składniki:

3 szklanki mąki pszennej (+ 2 czubate łyżki)
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka napoju gazowanego (np. FANTA)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
migdałowy aromat do ciast
łyżka masła (do smarowania formy)
cukier puder do posypania ciasta




Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce). Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników.
Do ubitych jajek dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, napój gazowany, aromat oraz olej. Delikatnie mieszamy rózgą na jednolitą, puszystą masę.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki.
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Na środek formy nakładamy na przemian niewielkie ilości (około 3 łyżek) ciemnego i jasnego ciasta.
Ciasto będzie się stopniowo rozlewać po dnie formy tworząc wzór zebry.
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut w 180°C. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy w środku jest suche.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...