poniedziałek, 19 lutego 2018

Pieczona fajita z kurczakiem z sosem jogurtowo - paprykowym




Składniki:

700 g piersi kurczaka
2 czerwone papryki
400 g sera żółtego (gouda)
1 małe opakowanie pikantnych nachos (około 4 dużych garści)
3 cebule
1 limonka
2 łyżeczki posiekanej marynowanej papryczki jalapeño
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól, pieprz
4 łyżki oleju roślinnego

10 placków TORTILLI

Sos jogurtowy:
180 g jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
1/2 czerwonej papryczki pepperoni
sok z połowy limonki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól 


Sposób wykonania:

Mięso kurczaka nacieramy solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami soku z limonki. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.
Paprykę kroimy w paski a cebulę w pół piórka.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i smażymy na dużym ogniu do zrumienienia. Następnie odkładamy je na talerz a na patelnię wykładamy pokrojone warzywa. Zmniejszamy ogień i smażymy je do lekkiego zeszklenia. Dodajemy z powrotem mięso, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy poszatkowaną papryczką jalapeño, delikatnie mieszamy. 
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.

Dużą blachę (do wypieku ciast) smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Następnie wykładamy plackami Tortilla (6 szt.), jeden koło drugiego wokół tak aby przykrywały zarówno boki jak i dno.
Na dno wyłożone plackami wysypujemy połowę startego sera, a na niego wykładamy 3/4 farszu mięsno-warzywnego. Na farsz wysypujemy nachosy. Znów wykładamy farsz a na koniec posypujemy resztą sera. Całość przykrywamy dwoma plackami. 
Fajitę przykrywamy papierem do pieczenia a na wierzch kładziemy mniejszą blachę.
Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.

Sos:
Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z limonki. Dodajemy poszatkowaną drobno papryczkę pepperoni, słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą.








1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...