wtorek, 11 grudnia 2018

Galette z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi






Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
1/2 jajka
1/2 łyżeczka soli

Wierzch:
10 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
15 dag żółtego sera (np. gouda)
10 dag szynki parmeńskiej
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
garść liści rukoli
sól, pieprz ziołowy





Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem aż otrzymamy drobną kruszonkę.
Dodajemy 1/2 roztrzepanego jajka i wrabiamy szybko jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią a następnie wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

Masło topimy w rondelku i dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na oprószony mąką papier do pieczenia.
Za pomocą wałka formujemy je na okrąg o średnicy około 30 cm. W razie potrzeby podsypujemy ciasto i wałek mąką.
Przenosimy papier z ciastem na dużą blachę. Na wierzchu układamy warstwę z szynki parmeńskiej zachowując około 1,5 cm odstępu od brzegu. Szynkę posypujemy startym na dużych oczkach serem. Miejscami układamy połówki pomidorków koktajlowych oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Całość oprószamy tymiankiem, solą i pieprzem oraz smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem. Brzegi ciasta zawijam do środka.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 40 minut.
Po upieczeniu galette posypujemy listkami rukoli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...