środa, 5 grudnia 2018

Razowe galette z cukinią i mozzarellą




Składniki:

Ciasto:
150 g mąki pszennej razowej
100 g masła
1/2 jajka
1/2 łyżeczka soli

Wierzch:
1 mała cukinia
125 g mozzarelli (1 kula)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
garść liści rukoli
sól, pieprz ziołowy


Sposób wykonania:

Do mąki dodajemy sól oraz schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem aż otrzymamy drobną kruszonkę.
Dodajemy 1/2 roztrzepanego jajka i wrabiamy szybko jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią a następnie wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

Cukinię oraz mozzarellę kroimy w plasterki. 2 łyżki masła topimy w rondelku i dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na oprószony mąką papier do pieczenia.
Za pomocą wałka formujemy je na okrąg o średnicy około 30 cm. W razie potrzeby podsypujemy ciasto i wałek mąką.
Przenosimy papier z ciastem na dużą blachę. Na wierzchu układamy na zakładkę plasterki cukinii zachowując około 1,5 cm odstępu od brzegu. Miejscami, pomiędzy plasterkami cukinii układamy mozzarellę. Całość oprószamy tymiankiem, solą i pieprzem oraz smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem. Brzegi ciasta zawijam do środka.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 40 minut.
Po upieczeniu galette posypujemy listkami rukoli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...