czwartek, 3 stycznia 2019

Makaron z kurczakiem i pesto z rukoli




Składniki:

500 g piersi kurczaka
400 g makaronu tagliatelle
16 szt. suszonych pomidorów
4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
2 garście liści szpinaku baby
sól,pieprz
olej do smażenia

Pesto:
3 garście listków rukoli
270 g sera feta
4 łyżki orzechów włoskich
8 łyżek oliwy z oliwek
sok z 1 limonki
1,5 łyżki miodu

orzechy włoskie do podania




Sposób wykonania:

Pesto:
Wszystkie składniki pesto wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę.
Makaron gotujemy al'dente, a następnie odcedzamy go i pozostawiamy około 100 ml wody, w której się gotował.
Makaron z kurczakiem:
Kurczaka kroimy w paski i wrzucamy razem z oregano na rozgrzany olej, smażymy. Gdy mięso się zetnie dodajemy poszatkowany czosnek. Podgrzewamy do momentu aż mięso będzie rumiane. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do kurczaka ugotowany makaron, wodę z jego gotowania, pokrojone w paski pomidory suszone, pesto oraz liście szpinaku.
Całość dokładnie mieszamy cały czas podgrzewając.
Makaron podajemy posypany orzechami włoskimi.

* przepis z książki "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce" - LIDL










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...