sobota, 22 lipca 2023

Domowy makaron

 


Składniki:

200g mąki pszennej + mąka do posypania stolnicy
2 duże jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól


Sposób wykonania:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, formujemy kopczyk, w środek wbijamy jajka i wlewamy oliwę. Stopniowo zagarniamy mąkę do środka, tak aby łączyła się z mokrymi dodatkami.
Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
Ciasto dzielimy na pół i z każdą części po kolei wałkujemy na cienki placek. 
Placki posypujemy mąką i delikatnie zwijamy w rulony, które następnie kroimy w paski.
Kluski rozsypujemy na oprószonej mąką stolnicy. 
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy kluski, gotujemy do momentu aż będą al dente.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...