niedziela, 20 sierpnia 2023

Szybkie ciasto francuskie z kremem mascarpone i sezonowymi owocami

 


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g serka mascarpone
200 g śmietanki 36%
kilka kropel aromatu waniliowego
4 łyżki cukru pudru + cukier do posypania ciasta
mieszane owoce: maliny, borówki, jagody, brzoskwinie, truskawki itp.



Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Dobrze schłodzone ciasto francuskie wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta nakładamy na siebie tworząc 1 cm obramowanie.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut - do wyrośnięcia i osiągnięcia złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W dużej misce miksujemy ze sobą serek mascarpone, śmietankę, cukier oraz aromat waniliowy do uzyskania puszystego kremu (2-3 minuty).
Krem wykładamy na ostudzone ciasto z pominięciem zaznaczonych brzegów ciasta.
Na wierzchu układamy dowolne owoce, całość posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...