czwartek, 21 września 2023

Ketchup z cukinii

 


Składniki:

800 g cukinii (małe sztuki)
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
80 ml octu jabłkowego
100 g cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu


Sposób wykonania:

Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebule bardzo drobno szatkujemy, czosnek miażdżymy. Warzywa można też rozdrobnić za pomocą malaksera.
Całość wrzucamy do garnka, dodajemy sól i gotujemy przez około godzinę na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
Do rozgotowanych warzyw dodajemy, ocet, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, cukier oraz pieprz. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 30 minut.
Masę miksujemy za pomocą ręcznego blendera.
Ketchup nakładamy do wyparzonych słoików, które mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy je tak to momentu wystudzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...