czwartek, 11 stycznia 2024

Śledzie z porem i marynowanym imbirem



Składniki:

5 filetów śledzia a'la matias
1/2 pora
90 g marynowanego różowego imbiru
łyżka marynaty z imbiru
łyżka soku z cytryny
około 1 szklanki oleju rzepakowego
pieprz mielony


Sposób wykonania:

Filety moczymy w wodzie około 2 godziny.  Następnie odsączamy i kroimy w poprzek na ukośne plastry.
Pora szatkujemy w paski, wrzucamy do sitka i sparzamy wrzątkiem. Imbir kroimy na mniejsze kawałki.
Kawałki śledzia , pora oraz imbir wkładamy do słoika. Zalewamy olejem, doprawiamy marynatą, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Delikatnie mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...