sobota, 13 września 2014

Leczo



Qchnia po prostu

Składniki:

- 5 czerwonych papryk
- 2 żółte papryki
- 1 zielona papryka
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 220ml przecieru pomidorowego
- 75dag cebuli
- ok. 1kg cienkiej kiełbasy (np. podwawelska)
- olej do smażenia
- 2 łyżki majeranku
- ostra i słodka papryka do smaku
- sól, pieprz



Sposób wykonania:

Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy do momentu aż zmięknie. Następnie przesypujemy ja do dużego garnka i zalewamy przecierem pomidorowym. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na tłuszczu powstałym podczas smażenia kiełbasy. Wrzucamy do garnka. Cukinię i bakłażan razem ze skórką kroję w kostkę i również przesmażam na patelni. Gdy zaczyna być miękka dodaję do poprzednich rzeczy. Całość doprawiam majerankiem (nie oszczędzajcie tu, majeranek ułatwia trawienie), papryką w proszku (jej też sypię sporo) i oczywiście solę i pieprzę do smaku.
Całość gotuję jeszcze ok. 20 minut, tak aby wszystkie składniki mogły się "przegryść".


Qchnia po prostu



Qchnia po prostu

 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...