poniedziałek, 15 września 2014

Papryka i ogórki marynowane w occie



Qchnia po prostu



Składniki:

- około 2 kg żółtej i czerwonej papryki
- około 1 kg małych ogórków gruntowych
- 0,5 l octu 10%
- 1,5 l wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- gorczyca
- ziele angielskie
- pieprz czarny, ziarnisty
- listki laurowe
- czosnek
- olej










Sposób wykonania:

Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić na średnie kawałki i sparzyć wrzątkiem. Układać ciasno w wyparzonych słoikach razem z ogórkami. Do każdego dodać po jednym ząbku czosnku.
Ocet, wodę i przyprawy zagotować i ostudzić. Tak przygotowaną zalewą zalać warzywa. Do każdego słoika dodać ok. pół łyżeczki oleju.
Dobrze zakręcone słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego ścierką i wlać wodę do 2/3 wysokości słoików.Doprowadzić wodę do wrzenia i wekować od tego momentu 5 minut. Po upływie tego czasu wyjąć ostrożnie gorące słoiki, przekręcić je do góry nogami i zostawić do ostygnięcia.




Qchnia po prostu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...