sobota, 13 września 2014

Zupa krem z dyni

Qchnia po prostu




Składniki:

  • 3 litry wody
  • 1 szyja z indyka
  • miąższ z ćwiartki dyni (raczej sporej wielkości)
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 3 łyżek oleju
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 4 listki laurowe
  • do smaku: sól, gała muszkatołowa, curry, ostra papryka, chilli

 

Sposób wykonania:

Szyję z indyka myjemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na ogień i czekamy do zagotowania. Zbieramy szumowiny (szara piana unosząca się na powierzchni). W międzyczasie obieramy włoszczyznę i dodajemy ją do zagotowanego wywaru mięsnego. Doprawiamy zielem angielskim, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Całość gotujemy. 
Oczyszczoną dynię z gniazd nasiennych i skóry kroimy w kostkę (nie musi być drobna). Cebulę kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego rozdrobnioną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Doprowadzamy do zeszklenia, a następnie dodajemy dynię. Całość smażymy do momentu gdy dynia zaczyna mięknąć. Do gotującego wywaru dodajemy obrane ziemniaki a gdy wszystkie warzywa będą ugotowane, odcedzamy go. Do czystego bulionu wkładamy z powrotem włoszczyznę i warzywa z patelni.
Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry, ostrą papryką i solą.
Zupę proponuję podawać z grzankami o smaku ziół prowansalskich. Jak je zrobić?
Wystarczy chleb tostowy posypać ziołami, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika do zrumienienia.


Qchnia po prostu

Qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Qchnia po prostu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...