czwartek, 29 czerwca 2017

Barszcz czerwony z botwiną i fasolką "Piękny Jaś"




Składniki:

1 pęczek botwiny (z większymi burakami)
1 pęczek młodej włoszczyzny
1 puszka fasolki piękny Jaś (400 g)
1 ćwiartka kurczaka
6 szt. ziemniaków
200 g jogurtu greckiego
3 l wody
3 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
200 ml soku z kiszonych buraków (przepis znajdziesz tutaj
sól
1 łyżeczka cukru
natka pietruszki


Sposób wykonania:

Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy z jej powierzchni szarą pianę. Dodajemy włoszczyznę oraz listki laurowe,ziele, pieprz i sól.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Botwinę szatkujemy a buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Gdy włoszczyzna będzie miękka wyławiamy ją. Marchew kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut. Gdy zaczną mięknąć dodajemy starte buraki i botwinę.
Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Odławiamy z zupy kurczaka i obieramy kości z mięsa.
Wrzucamy z powrotem razem z pokrojoną wcześniej marchewką.
Do zupy dodajemy odsączoną fasolkę z puszki wlewamy sok z kiszonych buraków.
W osobnej miseczce łączymy jogurt z 2 łyżkami wazowymi zupy. Mieszamy i z powrotem wlewamy do całości. Doprawiamy zupę do smaku solą i cukrem.
Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...