środa, 10 kwietnia 2019

Indyk z ciecierzycą i fasolką w sosie pomidorowym




Składniki:

1 kg mięsa z udźca indyka
200 g ciecierzycy z puszki
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka białej fasolki
1 puszka kukurydzy
250 g pieczarek
1 litr domowego przecieru pomidorowego lub passaty
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka majeranku
sól


Sposób wykonania:

Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy przecierem pomidorowym i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę i przesmażamy ją. Gdy będzie szklista dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Oprószamy solą i smażymy całość do momentu aż pieczarki będą miękkie a sok z nich wyparuje z patelni. Przerzucamy całość do gotującego się mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut.
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy odsączoną fasolę białą i czerwoną, ciecierzycę oraz kukurydzę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podgrzewamy jeszcze przez 2 -3 minut.
Podajemy z pieczywem lub ryżem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...