czwartek, 11 kwietnia 2019

Polędwiczki kurczaka z zielonym musem z cukinii





Składniki:

1 kg polędwiczek kurczaka
5 małych cukinii
200 g mrożonego groszku
1 cebula
4 ząbki czosnku
200 g śmietanki 30%
olej do smażenia
sól, pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki cukru

ryż

Sposób wykonania:

Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
W  garnku podgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek, smażymy. Gdy będą szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, solimy, dodajemy cukier, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (warzywa można podlać odrobiną wody). Gdy cukinia zmięknie dodajemy śmietankę i zagotowujemy.
Garnek zdejmujemy z ognia , następnie miksujemy warzywa za pomocą ręcznego blendera.
Gdy masa będzie jednolita ustawiamy garnek z powrotem na ogień, dodajemy groszek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Podgrzewamy do momentu aż groszek będzie miękki. 
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...