środa, 3 kwietnia 2019

Karkówka gyros z pieczarkami i szpinakiem






Składniki:

500 g karkówki
200 g szpinaku baby
300 g pieczarek
2 łyżki przyprawy gyros (kamis)
250 g śmietanki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju



Sposób wykonania:

Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do niego przyprawę oraz olej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (na noc).
Karkówkę razem z marynatą wykłada na rozgrzaną patelnię i obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy mięso będzie ścięte dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do momentu aż sok z pieczarek odparuje, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szpinak, podgrzewamy do momentu aż zwiędnie. Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy aż się zagotuje.  Dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy aby się rozpuściła. Znów doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy przez 5 minut na wolnym ogniu. Karkówkę podajemy z dowolnym makaronem, ryżem lub pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...