poniedziałek, 24 kwietnia 2023

Kopiec kreta

 


Składniki:

Ciasto czekoladowe:

330 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 czubata łyżka proszku do pieczenia
220 g cukru
2 jajka
250 ml mleka
220 ml oleju 


Krem śmietanowy:

500 g śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
4 łyżki cukru pudru
20 g żelatyny
50 ml wody
100 g gorzkiej czekolady

4 banany


Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto:
W dużej misce ubijamy jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. DO masy dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mleko oraz olej. Mieszamy rózgą lub miksujemy na zmniejszonych obrotach do momentu otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do ostudzenia.

Krem:
Żelatynę wsypujemy do kubka, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut aby napęczniała.
Do miski lub rondelka wlewamy wrzątek, wkładamy kubek z żelatyną i mieszamy do momentu aż całkowicie się rozpuści.
Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
Do masy wsypujemy startą czekoladę, delikatnie mieszamy.
Po wystudzeniu, z ciasta wydrążamy środek, pozostawiając spód i brzegi (o szerokości około 1 cm).
Na spodzie układamy obrane i pokrojone wzdłuż banany, tak aby pokryć całą powierzchnię. Na owoce wykładamy krem śmietanowy, tworząc kopiec.
Całość obsypujemy pokruszonym w ręku ciastem, które wcześniej wydrążyliśmy.
Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę do stężenia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...