poniedziałek, 28 sierpnia 2023

Wegetariański gulasz z zielonej soczewicy i pieczarek

 


Składniki:

250 g zielonej soczewicy
300 g pieczarek
1 papryczka chilli
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g śmietany 18%
3 łyżki oleju
sól, pieprz
poszatkowana natka pietruszki


Sposób wykonania:

Cebulę oraz papryczkę (bez pestek) kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. 
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobnioną cebulę, papryczkę oraz czosnek. Smażymy do momenty aż cebula zacznie się szklić.
Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do smażącej się cebuli. Smażymy do momentu aż pieczarki zaczną się rumienić.
Do garnka wlewamy gorący bulion, dodajemy soczewicę, koncentrat pomidorowy, curry, sól i pieprz.
gotujemy pod przykryciem około 30 minut (do momentu aż soczewica będzie miękka).
Do gulaszu dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Podgrzewamy całość jeszcze około 5 minut. Danie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...