poniedziałek, 23 października 2023

Podudzia z kurczaka po cygańsku

 


Składniki:

10 podudzi z kurczaka
1duża cebula 
130 g powideł śliwkowych
130 g ketchupu
60 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
10 śliwek suszonych, bez pestek
3/4 szklanki wody
olej do smażenia
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/3 łyżeczki chilli
pieprz i sól do oprószenia mięsa



Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Podudzia nacieramy solą, pieprzem oraz słodką papryką i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, a następnie wrzucamy do niego poszatkowaną w kostkę cebulę. Przesmażamy do momentu aż będzie szklista.
Do podsmażonej cebuli dodajemy powidła, śliwki, koncentrat, ketchup, ocet, wodę oraz chilli i wędzoną paprykę. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Kawałki mięsa układamy w żaroodpornym naczyniu, które następnie polewamy przygotowanym sosem.
Całość przykrywam przykrywką lub folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Kurczaka pieczemy przez 1 godzinę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...