poniedziałek, 8 czerwca 2015

Chłodnik z botwiny


Składniki:

- 2 pęczki botwiny
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3 ogórki
- 1 litr maślanki
- 1 pęczek kopru
-  jajka ugotowane na twardo
- ocet winny
- sól, pieprz




Sposób wykonania:


Buraczki z botwiny obieramy i kroimy w kostkę a łodygi na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Solimy i gotujemy botwinę do miękkości. Gdy będzie gotowa dodajemy do niej około 3 łyżek octu winnego. Całość studzimy. Dolewamy maślankę i dodajemy poszatkowaną dymkę, koper, obrane ogórki pokrojone w kostkę i rzodkiewkę pokrojoną na małe kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość schładzamy w lodówce. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...