niedziela, 14 czerwca 2015

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

- podwójna pierś z kurczaka
- pęczek młodej włoszczyzny
- około 2,5 litra wody
- 0,5 główki młodej kapusty
- 5-6 średnich ziemniaków
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz




Sposób wykonania:

Umyte mięso zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć ściągamy szumowiny i wkładamy włoszczyznę (razem z łodygami selera i pietruszki). Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dokładamy do wywaru. Gotujemy całość do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie.  Następnie wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie odławiamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę kroimy w krążki a piersi z kurczaka w kostkę i z powrotem dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...