środa, 3 czerwca 2015

Młoda kapusta zasmażana

Składniki:

- 1 główka młodej kapusty
- 20 dag wędzonego,   surowego boczku
- około 2 szklanek wody
- pęczek młodego kopru
- ocet winny do smaku     (około 3 łyżek)
- olej
- 1,5 łyżki mąki pszennej 
- sól, pieprz




Sposób wykonania:

Umytą kapustę szatkujemy na wąskie paski i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy na oleju. Uzyskane skwarki przekładamy do gotującej się kapusty. 
Na wytopionym ze skwarek tłuszczu przyrządzamy zasmażkę. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy mąkę i szybko mieszamy. Gdy zasmażka osiągnie jasnobrązowy kolor, zalewamy ją wywarem z kapusty i energicznie mieszamy. Gdy otrzymamy jednolitą masę,  przelewamy do garnka z kapustą. Koper szatkujemy i dodajemy do całości. Kapustę doprawiamy octem, solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...