czwartek, 14 stycznia 2016

Blok czekoladowy




Składniki:

50 dag mleka w proszku pełne (nie granulowane)
1,5 szklanki cukru
22 dag masła
5 łyżek kakao
0,5 szklanki wody
25 dag herbatników
garść orzechów włoskich



Sposób wykonania:

Masło, cukier,kakao i wodę podgrzewamy mieszając do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą.
Herbatniki kruszymy na małe kawałki.
Do sporej miski wsypujemy mleko w proszku. Powoli dodajemy do niego rozpuszczone masło z cukrem. Wszystko ucieramy do momentu aż otrzymamy jednolitą konsystencję. Pod koniec wsypujemy pokruszone herbatniki.
Masę przekładamy do foremki (większa keksówka) wyłożonej pergaminem. 
Blok czekoladowy schładzamy w lodówce koło 1-2 godziny. Po tym czasie stęrzeje i będzie można go kroić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...