poniedziałek, 18 stycznia 2016

Krupnik




Składniki:  

ćwiartka kurczaka
2 pietruszki
2 marchewki
niewielki kawałek selera
kawałek pora
pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej
listek laurowy
ziarna ziela angielskiego
ziarna pieprzu czarnego
sól
natka pietruszki
około 3 litrów wody



Sposób przygotowania:

Umyte mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy z powierzchni szarą pianę i doprawiamy wywar przyprawami. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut.
Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do gotującego się mięsa razem z całym porem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy.
Gdy ziemniaki są jeszcze twardawe dodajemy kaszę. Gotujemy około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając aby kasza nie przywarła do dna.
Gotową zupę posypujemy natką pietruszki.











1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...