poniedziałek, 4 stycznia 2016

Sałatka z czerwonej kapusty




Składniki:

mała główka czerwonej kapusty 
1 duże słodko winne jabłko
1 cebula
około 2 łyżek octu z białych winogron
ocet śliwkowy do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Umytą kapustę szatkujemy w cienkie paski i wrzucamy do garnka. Podlewamy wodą (około dwóch szklanek),solimy i gotujemy bez przykrycia aż zmięknie. Gdy kapusta będzie al dente przekładamy ją na durszlak, odcedzamy i przelewamy octem winnym aby nabrała ładnego fioletowego koloru. Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do miski, dodajemy starte na tarce jabłko i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko doprawiamy pieprzem, solą i octem ze śliwek (kapusta powinna mieć słodko kwaśny smak). Na koniec skrapiamy wszystko oliwą z oliwek.
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...