środa, 6 stycznia 2016

Klopsy w sosie pomidorowym




Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
jajko
około 4 łyżek bułki tartej (dodatkowo bułka tarta do panierki)
1 litr przecieru pomidorowego
oregano
sól, pieprz
3 listki laurowe
papryka słodka
papryka ostra 
cukier
olej do smażenia
2 łyżki mąki pszennej



Sposób wykonania:

Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielimy, dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulę z czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej a następnie obsmażamy klopsy z każdej strony na złoty kolor.
W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, gdy zaczyna bulgotać przekładamy do niego podsmażone klopsy. Dodajemy do sosu oregano, listki laurowe, paprykę słodką i ostrą, odrobinę cukru i sól do smaku.
Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.
Na patelni na której wcześniej smażyliśmy klopsy rumienimy mąkę (powinna być jasnobeżowa) a następnie uzyskaną zasmażkę podlewamy sosem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewamy z powrotem z patelni do garnka z mięsem. Mieszamy delikatnie.









2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...