piątek, 16 września 2016

Szarlotka z bezą





Składniki:

Ciasto:
38 dag mąki pszennej
20 dag masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 dag cukru
cukier waniliowy
szczypta soli

Masa jabłkowa:
ok 70 dag jabłek (antonówki)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
10 dag biszkoptów
15 dag cukru

Beza:
4 białka
pół szklanki cukru.



Sposób wykonania:

Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i masło. 
Nożami szatkujemy masło z mąką do uzyskania drobnych kawałków. 
Dodajemy żółtka i ręcznie zagniatamy ciasto na gładką masę, a następnie wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. 
W misce kruszymy biszkopty, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, sok z cytryny.cukier i cynamon.
Dno dużej blachy wykładamy schłodzonym ciastem, przykrywamy je masę jabłkową i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 190°C. 
W tym czasie przygotowujemy bezę.
Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (nie będą wyczuwalne grudki).
Bezę wykładamy na gorące ciasto i pieczemy około 40 minut zmniejszając temperaturę do 150°C.
Ciasto pieczemy z włączonym termoobiegiem.











2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...